Pokok
pisang kaki tidak langsung sama dengan pisang kebatu, pisang emas atau pisang
berangan. Sebabnya pokok pisang kaki bukan dari kumpulan buah Musaceae seperti
pokok pisang lain.
Pisang
kaki (Diospyros kaki) merupakan sejanis buah-buahan dari keluarga Ebenaceae
yang tumbuh di negara mempunyai 4 musim dan di kawasan tropika yang sesuai.
Di
negara kita juga ada penanaman pokok pisang kaki, tetapi kurang popular. Mungkin
kurang sesuai dengan cuaca.
Jadi, buah pisang kaki yang banyak dijual di negara
kita adalah yang diimport dari luar negara, khususnya dari China dan Korea Selatan
yang menjadi pengeluar utama pisang kaki di dunia.
Pisang
kaki juga dipanggil sebagai buah persimmon, kaki persimmon, persimmon jepun dan
kesmak.
Di
kalangan penganut agama tertentu, buah pisang kaki dikaitkan dengan kepercayaan
atau amalan agama dan menganggap ia sebagai ‘buah dewa’. Namun ia tiada pula
kaitan dengan buah mahkota dewa.
Di
negara kita buah pisang kaki semakin mendapat sambutan di kalangan peminat
buah. Buah pisang kaki berasa manis dan enak selain kaya dengan vitamin A,
mineral dan antioksida yang penting untuk kesihatan.
Buah
ini berwarna kuning dan apabila masak ianya berwarna ke merah-merahan. Semakin
merah buahnya maka semakin manis rasanya.
Selain
rasa sedap, buah pisang kaki kaya khasiat dan kadar kalori yang rendah.
Buah
pisang kaki memiliki kandungan nutrisi seperti vitamin A, vitamin C, vitamin E,
vitamin K, karbohidrat, serat, protein, kolin, niasin, tiamin, riboflavin,
piridoksina, asid folik, kalium, kalsium, tembaga, zat besi, magnesium, mangan,
fosfor, beta-karotena, zink dan likopen.
Antara
khasiat buah ini ianya boleh menurunkan tekanan darah tinggi, meningkat
pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori, mengatasi masalah sembelit dan
meredakan sedu.
Buah
ini juga amat baik untuk paru-paru dan jantung. Bentuk buah ini pelbagai ada
yang berbentuk bulat dan ada yang berbentuk leper sedikit dan ada berbentuk
bujur.
Manakala
rasanya juga juga ada yang sangat manis dan ranggup sementara ada juga yang
rasa sedikit masam dan pahit. Buah ini ada yang sedap dimakan mentah dan
ada yang dibuat buah kering yang juga sangat manis.
Apabila
dikeringkan di sekeliling buah ini akan terbentuk serbuk putih yang terdapat
pada permukaan buah yang rasanya manis kerana mengandungi manitol, glukos dan
vitamin C.
No comments:
Post a Comment