Perayaan
Tahun Baharu Cina adalah menandakan permulaan tahun baru bagi kalender masyarakat
Cina. Bersama-sama dengan warna merah, tanglung, mercun dan pakaian ‘cheongsam’, ia menjadi simbol tradisi kemeriahan masyarakat Cina.
Tahun
Baharu Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan.
Masyarakat Cina percaya beberapa larangan perlu diamalkan
ketika sambutan perayaan Tahun Baharu Cina. Antaranya ialah mengambil ubat pada
hari pertama tahun lunar bermakna mereka akan mengalami kemudaratan kesakitan
bagi tahun itu.
Bubur
tidak boleh dimakan, kerana ia dianggap bahawa hanya orang miskin mampu makan
bubur untuk sarapan.
Penganut
Buddha tidak mahu memulakan tahun baharu dengan makanan yang ‘miskin’ kerana
ini dianggap sebagai satu petanda yang tidak baik.
Masyarakat
Cina tidak akan mencuci pakaian pada hari pertama dan kedua perayaan, kerana
kedua-dua hari dirayakan sebagai hari lahir Shuishen (Tuhan Air).
Rambut
tidak boleh dibasuh pada hari pertama tahun lunar. Dalam bahasa Cina, rambut
mempunyai sebutan yang sama dan watak sebagai 'fa fa cai’, yang bermaksud
'untuk menjadi kaya’.
Oleh itu, ia dilihat sebagai satu perkara yang tidak baik
untuk "mencuci nasib seseorang" pada awal tahun baharu.
Tidak
boleh meyapu rumah kerana ia bermakna anda menyapu keluar kekayaan.
Selalunya
pada Tahun Baharu Cina, masyarakat Cina akan mengelak daripada bercakap kasar
atau kesat kerana ia dipercayai membawa malang.
Biasanya budak nakal ahli keluarga tidak akan marah atau kalau budak buat salah supaya mungkin budak pecah gelas ibu bapa mungkin cakap pecah itu tanda bagus untuk mencantikkan keadaan yang kurang baik hari itu semua cakap baik sahaja.
Biasanya budak nakal ahli keluarga tidak akan marah atau kalau budak buat salah supaya mungkin budak pecah gelas ibu bapa mungkin cakap pecah itu tanda bagus untuk mencantikkan keadaan yang kurang baik hari itu semua cakap baik sahaja.
Antara
pantang-larang lain yang diamalkan adalah tidak memakai warna hitam atau putih
yang merupakan warna berkabung.
Angpau
dan limau mandarin amat sinonim dengan sambutan Tahun Baru Cina.
Buah
limau mandarin yang dipanggil "kam" dalam bahasa
Kantonis bermaksud emas adalah kewajipan setiap Tahun Baharu Cina kerana ia
melambangkan limpahan kekayaan kepada masyarakat Tiong Hua.
Warna limau juga
keemasan seperti memberi jongkong emas kepada orang lain.
Namun terdapat segelintir yang juga memberikan buah epal sebagai simbolik kesihatan yang lebih baik.
Sekarang ramai juga orang yang bagi epal "ping kuo" bermaksud aman juga membawa maksud kesihatan yang baik.
Namun terdapat segelintir yang juga memberikan buah epal sebagai simbolik kesihatan yang lebih baik.
Sekarang ramai juga orang yang bagi epal "ping kuo" bermaksud aman juga membawa maksud kesihatan yang baik.
Sebelum
masuk tahun baharu perlu buang segala barang lama bukan sahaja fizikal tetapi
dari segi fikiran apa fikiran dan pengalaman lama yang tidak baik sakit hati
membawa tuah kurang baik akan dibuang dalam hari itu.
Masyarakat
Tiong Hua juga akan mengenakan pakaian baharu pada hari berkenaan sebagai
simbolik permulaan tahun baharu.
Dia macam reset kita punya energy semua baharu apa yang kurang baik sudah dibuang dalam hari pertama semua diperbaharui dari segi fikiran fikizal, kasut baharu semua baharu.
Jumlah angpau yang diberikan pula mesti berangka genap. Duit dalam angpau biasanya mesti berjumlah genap.
Dia macam reset kita punya energy semua baharu apa yang kurang baik sudah dibuang dalam hari pertama semua diperbaharui dari segi fikiran fikizal, kasut baharu semua baharu.
Jumlah angpau yang diberikan pula mesti berangka genap. Duit dalam angpau biasanya mesti berjumlah genap.
Kalau ada orang bagi RM6 perlulah diberikan 1
keping RM5 dan 1 keping RM1. Bilangannya mesti genap.
Genap membawa maksud yang
lebih sempurna. Biasanya kita akan elak beri angpau yang bernombor ganjil.
Tema Tahun Baharu Cina pastinya merah dipercayai membawa tuah malah kediaman juga akan dihiasi dengan warna merah.
Tema Tahun Baharu Cina pastinya merah dipercayai membawa tuah malah kediaman juga akan dihiasi dengan warna merah.
No comments:
Post a Comment