Makanan laut sememangnya digemari ramai. Sama ada kering mahupun basah, ia pasti menjanjikan sajian digemari ramai. Sotong dan udang kering, begitu juga ikan bilis merupakan hidangan atau bahan masakan popular bagi hampir semua etnik di Malaysia.
Pun
perlu diingatkan, mengikut kajian, kebanyakan sotong kering yang dijual di
pasaran dicemari kandungan kadmium yang tinggi hingga boleh menyebabkan kanser
payu dara dan prostat.
Selain
sotong kering, tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium namun
jumlahnya lebih rendah.
Bahagian
Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia selalu
membuat ujian kajian kadmium terhadap makanan laut, terutama yang
dikeringkan.
Tahukah
anda bahawa semua ini disebabkan pencemaran laut yang turut memberi kesan buruk
secara global.
Sebenarnya,
masih ramai yang tidak tahu bahawa makanan yang menjadi kegemaran mereka selama
ini dapat mengancam nyawa.
Kehadiran
kadmium dalam sotong kering bukan disebabkan kaedah pengawetan. Sebaliknya,
sotong yang tinggal di persekitaran tercemar mengumpul kadmium di dalam
badannya.
Tanpa
disedari, hakikatnya kita telah menghadam banyak sisa toksik dan racun di dalam
badan apabila menjamah pelbagai jenis hidupan laut yang tercemar.
Pembuang
sampah sarap, sisa industri dan minyak dikenal pasti sebagai angkara utama
manusia yang mengganggu dan seterusnya membunuh habitat serta hidupan marin.
Perbuatan
manusia mencemarkan laut mengundang kemudaratan kepada kehidupan manusia
sendiri. Hidupan laut yang tercemar sememangnya mengandungi kadmium, tidak
terkecuali sotong.
Ini
bermakna kandungan kadmium sudah wujud dalam sotong basah ketika ia hidup lagi
di habitatnya lagi.
Bagi
mengelakkan kesan berpanjangan, pengguna dinasihatkan supaya mengambil bahan
makanan tersebut dalam kuantiti yang kecil atau lebih baik mengelak daripada
memakannya.
Kadmium
merupakan sejenis logam berat yang berbahaya kerana elemen ini berisiko tinggi
terhadap pembuluh darah.
Ia
memberi kesan terhadap kesihatan manusia untuk jangka masa panjang khususnya
hati dan ginjal.
Kesan
pengambilan logam toksik yang berlebihan ini boleh mendedahkan seseorang kepada
kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang.
Kesan
jangka pendek pula boleh dilihat melalui tanda-tanda seperti demam, sakit
kepala, berpeluh berlebihan, otot menggigil dan keresahan.
Kajian
rambang perlu dilakukan bagi mengesahkan kuantiti kandungan kadmium di dalam
makanan yang telah diawet kerana dikhuatiri melebihi had yang dibenarkan.
Kementerian Kesihatan boleh mengambil tindakan ke atas pihak yang menjual
makanan laut mengandungi paras kadmium melebihi had ditetapkan.
Di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 paras kadmium yang
dibenarkan dalam makanan laut tidak melebihi 1.00 bahagian persejuta (ppm) atau
miligram/kilogram.
Jika
disabitkan dengan kesalahan mengikut Seksyen 13(1), Akta Makanan 1983 boleh
didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara sehingga 10 tahun atau
kedua-duanya sekali.
No comments:
Post a Comment