Setiap
jenis pokok ada ciri-ciri berbeza dalam pelbagai aspek. Maklumlah, nama dan
jenisnya pun berbeza. Salah satu ciri perbezaan ialah cara memetik buah.
Buah
durian selat atau juga dikenali buah durian belanda adalah jenis buah yang
perlu dipetik dari pokok. Ia berbeza dengan buah durian yang perlu ditunggu ia
gugur sendiri.
Buah
durian selat yang telah matang perlu dipetik atau dikait ketika isinya masih
keras. Ini bagi mengelak ia rosak ketika jatuh ke tanah, kalau yang dikait atau
dijolok menggunakan galah.
Buah
yang telah matang jika tidak dipetik akan terus melekat di tangkai sehingga
menjadi ranum atau lebu, atau dipanggil juga lohu. Ketika itu isi buah telah menjadi
lembik.
Buah
yang telah lebu akan menjadi sasaran binatang seperti kelawar, burung, monyet
dan serangga lain.
Buah
durian selat yang terlalu lebu sudah tidak sedap dimakan. Keadaannya lembik dan
sudah berair.
Jika
terus dibiarkan, buah akan gugur dengan sendiri ketika sebahagian buahnya telah
rosak. Sebenarnya buah durian selat termasuk dalam kategori sukar gugur dalam
keadaan buah masih elok.
Justeru,
sesiapa yang ada memiliki pokok durian selat, rajin-rajinkan diri untuk melihat
buah yang telah matang untuk diambil.
Buah
dianggap telah matang jika dilihat kulitnya telah ‘tegang penuh’ dan duri
lembut telah semakin kurang.
No comments:
Post a Comment