Pokok
piai merupakan pokok paku pakis yang boleh tumbuh dan membesar di kawasan yang kerap
ditenggelami air masin. Bagaimanapun ia tidak dianggap tumbuhan air masin.
Jika
kawasan tempat piai tumbuh itu ditenggelami air sepanjang masa, pokok piai boleh
mati. Manakala jika kerap ditengelami air masin, pokok akan menjadi renek atau tidak
membesar dengan baik.
Kawasan
banyak ditumbuhi piai ialah tepi sungai dan 'bahagian belakang' kawasan bakau. Pokok
piai juga tumbuh di kawasan paya air tawar.
Pokok
piai ada banyak jenis, namun antara satunya tidak banyak beza. Selain
itu terdapat beberapa nama lain seperti paku laut, paku larat dan papah.
Pucuk
daun piai yang masih muda dapat dijamah mentah seperti salad atau dimasak untuk
dimakan. Daun-daun itu juga digunakan sebagai makanan lembu.
Daun
lebih tua apabila kering adalah seperti kertas dan digunakan penahan kebakaran
bagi bumbung jerami (Vietnam Dan Pasifik). Serat-serat bagi daun lama juga
digunakan untuk membuat tali.
Rizomnya ditumbuk membentuk adunan dan boleh merawat luka dan bisul. Daunnya juga digunakan bagi menghentikan pendarahan.
Seperti paku pakis yang lain, ia tidak mengeluarkan bunga atau buah-buahan. Pokok piai membiak melalui spora yang kelihatan di pucuk pelepah, pada permukaan bawah.
Rizomnya ditumbuk membentuk adunan dan boleh merawat luka dan bisul. Daunnya juga digunakan bagi menghentikan pendarahan.
Seperti paku pakis yang lain, ia tidak mengeluarkan bunga atau buah-buahan. Pokok piai membiak melalui spora yang kelihatan di pucuk pelepah, pada permukaan bawah.
Terdapat
tempat yang menggunakan nama 'piai' iaitu Tanjung Piai di Pontian, Johor.
No comments:
Post a Comment