Wednesday, 31 May 2023

IKAN SELAYANG DIKENALI IKAN BASUNG

 
Ikan selayang (Decapterus maruadsi) turut dikenali ikan curut. Spesies ini lazimnya mendiami bahagian permukaan air di laut, termasuk sekitar Malaysia. Bagi penduduk Sabah, ikan ini dikenali sebagai ikan basung selain memanggilnya ikan sardin.
 
ikan selayang sedap dimakan sama ada digoreng, masak asam pedas, gulai kuning, masak kicap, buat sambal dan sebagainya. Ia juga banyak digunakan untuk menghasilkan kuah laksa.  
 
Dari segi teknikal ikan ini adalah bersifat dengan badannya bulat bersisik penuh di seluruh badan dengan bentuk larus yang memberi kelebihan kepadanya untuk bergerak bebas terutama menyelamatkan diri dari pemangsa.
 
Pada bahagian ekor terdapat sisik keras bergerigis halus berfungsi sebagai perisai. Di bahagian batang ekor terdapat satu anak sirip di belakang sirip dorsal kedua dan satu anak sirip di belakang sirip anal.

Sementara di bahagian bawah badannya terdapat sepasang duri sirip yang terletak di bahagian sirip anal, manakala sirip pektoralnya pendek hanya sampai ke hujung sirip dorsal pertama saja.
 
Ikan selayang memiliki sepasang mata besar bulat dengan kornia jernih dan mencapai saiz lazim sekitar 15 - 25 sentimeter. 

Dalam pada itu tabiat permakanan ikan selayang di mana makanan utamanya ialah anak ikan kecil dan plankton justeru tidak hairanlah ia menjadikan unjam atau payau sebagai lokasi tumpuan mencari makan.
 
Ikan selayang biasanya mempunyai habitat dengan mendiami kawasan berair cetek dengan kedalaman sekitar 80 meter. Ikan ini akan bergerak secara berkumpulan dan gemar berhijrah dari suatu tempat ke tempat lain untuk mencari makanan.
 
Kaedah penangkapan ikan selayang oleh nelayan tempatan adalah dengan menggunakan pukat jerut, pukat tunda, tangkul dan pancing. Kaedah ini disebabkan ikan selayang adalah mempunyai saiznya agak kecil serta bergerak berkumpula dan nelayan akan menyediakan unjam atau payau yang dibuat dari daun kepala sebagai perumah.
 
Kumpulan ikan selang ini akan berlindung di kawasan unjam dan mudah nelayan menangkapnya pada waktu yang betul. Selalunya setelah mendapati banyak ikan mendiami unjam berkenaan maka bot pukat jerut akan melabuhkan pukat sekitar unjam berkenaan sebelum ditarik perlahan keluar dengan memastikan tali jerut bahagian bawah pukat (kajar) dijerut kemas.
 
Laporan daripada Jabatan Perikanan menyatakan ikan selayang dari segi nilai ekonomi didakwa tidak dikategorikan dalam ikan bernilai tinggi. Harga borongnya sekitar RM3.00 - RM5.00 sekilogram namun turun naik harga ikan ini banyak bergantung kepada musim. Jika menjelang musim tengkujuh, harganya mampu mencecah sehingga melebihi RM10 sekilogram.
 
Banyak jenis makanan berasaskan ikan selayang. Paling banyak digunakan sebagai bahan untuk membuat keropok batang, keropok lekor dan keropok keping. Kelebihan ikan selayang bagi membuat keropok lekor ialah isinya yang lembut dan kurang berlemak menjadikan keropok lebih lembut, kenyal serta manis dan kembang ketika digoreng.

No comments:

Post a Comment