
Ikan selayang (Decapterus maruadsi) turut dikenali ikan curut. Spesies ini lazimnya mendiami bahagian permukaan air di laut, termasuk sekitar Malaysia. Bagi penduduk Sabah, ikan ini dikenali sebagai ikan basung selain memanggilnya ikan sardin.
Sementara di bahagian bawah badannya terdapat sepasang duri sirip
yang terletak di bahagian sirip anal, manakala sirip pektoralnya pendek hanya
sampai ke hujung sirip dorsal pertama saja.
Ikan selayang memiliki sepasang mata besar
bulat dengan kornia jernih dan mencapai saiz lazim sekitar 15 - 25 sentimeter.
Dalam pada itu tabiat permakanan ikan selayang di mana makanan utamanya ialah
anak ikan kecil dan plankton justeru tidak hairanlah ia menjadikan unjam atau
payau sebagai lokasi tumpuan mencari makan.
Ikan selayang biasanya mempunyai habitat
dengan mendiami kawasan berair cetek dengan kedalaman sekitar 80 meter. Ikan ini akan bergerak secara berkumpulan dan gemar berhijrah dari suatu tempat ke
tempat lain untuk mencari makanan.
Kaedah penangkapan ikan selayang oleh
nelayan tempatan adalah dengan menggunakan pukat jerut, pukat
tunda, tangkul dan pancing. Kaedah ini disebabkan ikan selayang adalah
mempunyai saiznya agak kecil serta bergerak berkumpula dan nelayan akan
menyediakan unjam atau payau yang dibuat dari daun kepala sebagai perumah.
Kumpulan ikan selang ini akan berlindung di
kawasan unjam dan mudah nelayan menangkapnya pada waktu yang betul. Selalunya
setelah mendapati banyak ikan mendiami unjam berkenaan maka bot pukat jerut
akan melabuhkan pukat sekitar unjam berkenaan sebelum ditarik perlahan keluar
dengan memastikan tali jerut bahagian bawah pukat (kajar) dijerut kemas.
Laporan daripada Jabatan Perikanan
menyatakan ikan selayang dari segi nilai ekonomi didakwa tidak
dikategorikan dalam ikan bernilai tinggi. Harga borongnya sekitar RM3.00 -
RM5.00 sekilogram namun turun naik harga ikan ini banyak bergantung kepada
musim. Jika menjelang musim tengkujuh, harganya mampu mencecah
sehingga melebihi RM10 sekilogram.
Banyak jenis makanan berasaskan ikan
selayang. Paling banyak digunakan sebagai bahan untuk membuat keropok batang,
keropok lekor dan keropok keping. Kelebihan ikan selayang bagi membuat keropok
lekor ialah isinya yang lembut dan kurang berlemak menjadikan keropok lebih
lembut, kenyal serta manis dan kembang ketika digoreng.
No comments:
Post a Comment