Banyak
orang mungkin menganggap ikan adalah makanan murah dibandingkan daging. Ada
juga yang tidak ingin makan ikan dikatakan tidak menyelerakan.
Sebenarnya,
ikan boleh menjadi makanan yang sangat lazat. Tidak hanya itu, kandungan gizi atau
zat pemakanan ikan pun sangat banyak memberi kebaikan kepada kesihatan.
Untuk
anak-anak yang masih dalam masa pertumbuhan, ikan dapat memberi manfaat dalam
perkembangan otak dan tulang. Kandungan lemak omega-3 dalam ikan mempunyai
peranan penting dalam perkembangan otak.
Manakala
kandungan kalsium, vitamin D, dan fosfor yang juga ditemui dalam ikan dapat
berperanan dalam pertumbuhan tulang.
Tak
hanya itu, pengambilan ikan juga dapat mencegah penyakit jantung. Kandungan
protein tinggi dalam ikan, serta vitamin dan mineral dapat membantu menurunkan
tekanan darah, serta menurunkan risiko penyakit jantung dan stroke.
Lagi pula,
kandungan lemak dalam ikan relatif lebih sedikit dibandingkan yang ada dalam
daging. Adapun kandungan lemak omega-3 dalam ikan dapat meningkatkan kesihatan
jantung.
Pengambilan
ikan juga terbukti dapat mengurangi risiko penyakit alzheimer, mengurangi
risiko tekanan perasan, mengurangi risiko gangguan penglihatan akibat penuaan,
dan mengurangi risiko penyakit asma pada anak.
Jadi,
mari tingkatkan kebiasaan memakan ikan. Tidak kisahlah ikan jenis apa sekali pun.
Jangan fikir jenis ikan yang murah atau kurang permintaan di pasaran tidak mempunyai
khasiat.
Harga
ikan di pasaran bukan ditentukan oleh banyak atau sedikit khasiat, sebaliknya disebabkan
oleh permintaan dan penawaran.
No comments:
Post a Comment