Saturday, 4 January 2020

KEBAIKAN MAKAN BANYAK IKAN


Banyak orang mungkin menganggap ikan adalah makanan murah dibandingkan daging. Ada juga yang tidak ingin makan ikan dikatakan tidak menyelerakan.

Sebenarnya, ikan boleh menjadi makanan yang sangat lazat. Tidak hanya itu, kandungan gizi atau zat pemakanan ikan pun sangat banyak memberi kebaikan kepada kesihatan.

Untuk anak-anak yang masih dalam masa pertumbuhan, ikan dapat memberi manfaat dalam perkembangan otak dan tulang. Kandungan lemak omega-3 dalam ikan mempunyai peranan penting dalam perkembangan otak.

Manakala kandungan kalsium, vitamin D, dan fosfor yang juga ditemui dalam ikan dapat berperanan dalam pertumbuhan tulang.

Tak hanya itu, pengambilan ikan juga dapat mencegah penyakit jantung. Kandungan protein tinggi dalam ikan, serta vitamin dan mineral dapat membantu menurunkan tekanan darah, serta menurunkan risiko penyakit jantung dan stroke.

Lagi pula, kandungan lemak dalam ikan relatif lebih sedikit dibandingkan yang ada dalam daging. Adapun kandungan lemak omega-3 dalam ikan dapat meningkatkan kesihatan jantung.

Pengambilan ikan juga terbukti dapat mengurangi risiko penyakit alzheimer, mengurangi risiko tekanan perasan, mengurangi risiko gangguan penglihatan akibat penuaan, dan mengurangi risiko penyakit asma pada anak.

Jadi, mari tingkatkan kebiasaan memakan ikan. Tidak kisahlah ikan jenis apa sekali pun. Jangan fikir jenis ikan yang murah atau kurang permintaan di pasaran tidak mempunyai khasiat.

Harga ikan di pasaran bukan ditentukan oleh banyak atau sedikit khasiat, sebaliknya disebabkan oleh permintaan dan penawaran.

No comments:

Post a Comment