Ikan selayang (Decapterus maruadsi) atau
turut dikenali sebagai ikan curut adalah spesies ikan pelagik. Spesies ini
lazimnya jenis ikan yang mendiami bahagian permukaan air di laut termasuk
sekitar Malaysia. Bagi penduduk Sabah pula ikan ini dikenali sebagai ikan
basung selain memanggilnya sebagai ikan sardin.
ikan selayang sedap dimakan sama ada digoreng,
masak asam pedas, gulai kuning, masak kicap, buat sambal dan sebagainya. Ia
juga banyak digunakan untuk menghasilkan kuah laksa.
Dari segi teknikal ikan ini adalah bersifat
dengan badannya bulat bersisik penuh di seluruh badan dengan bentuk larus
yang memberi kelebihan kepadanya untuk bergerak bebas terutama menyelamatkan
diri dari pemangsa.
Pada bahagian ekor terdapat sisik keras
bergerigis halus berfungsi sebagai perisai. Di bahagian batang ekor terdapat
satu anak sirip di belakang sirip dorsal kedua dan satu anak sirip di belakang
sirip anal sementara di bahagian bawah badannya terdapat sepasang duri sirip
yang terletak di bahagian sirip anal manakala sirip pektoralnya pendek hanya
sampai ke hujung sirip dorsal pertama saja.
Ikan selayang memiliki sepasang mata besar
bulat dengan kornia jernih dan mencapai saiz lazim sekitar 15 - 25 sentimeter.
Dalam pada itu tabiat permakanan ikan selayang di mana makanan utamanya ialah
anak ikan kecil dan plankton justeru tidak hairanlah ia menjadikan unjam atau
payau sebagai lokasi tumpuan mencari makan.
Ikan selayang biasanya mempunyai habitat
dengan mendiami kawasan berair cetek dengan kedalaman sekitar 80 meter di mana
ia akan bergerak secara berkumpulan dan gemar berhijrah dari suatu tempat ke
tempat lain untuk mencari makanan.
Kaedah penangkapan ikan selayang oleh
nelayan tempatan adalah ianya boleh ditangkap menggunakan pukat jerut, pukat
tunda, tangkul dan pancing. Kaedah ini disebabkan ikan selayang adalah
mempunyai saiznya agak kecil serta bergerak berkumpula dan nelayan akan
menyediakan unjam atau payau yang dibuat dari daun kepala sebagai perumah.
Kumpulan ikan selang ini akan berlindung di
kawasan unjam dan mudah nelayan menangkapnya pada waktu yang betul. Selalunya
setelah mendapati banyak ikan mendiami unjam berkenaan maka bot pukat jerut
akan melabuhkan pukat sekitar unjam berkenaan sebelum ditarik perlahan keluar
dengan memastikan tali jerut bahagian bawah pukat (kajar) dijerut kemas.
Laporan daripada Jabatan Perikanan
menyatakan di mana ikan selayang dari segi nilai ekonomi didakwa tidak
dikategorikan dalam ikan bernilai tinggi. Harga borongnya sekitar RM3.00 -
RM5.00 sekilogram namun turun naik harga ikan ini banyak bergantung kepada
musim. Jika menjelang musim tengkujuh, harganya mampu mencecah
sehingga melebihi RM10 sekilogram.
Banyak jenis makanan berasaskan ikan
selayang. Paling banyak ia digunakan sebagai bahan untuk membuat keropok batang,
keropok lekor dan keropok keping. Kelebihan ikan selayang bagi membuat keropok
lekor ialah isinya yang lembut dan kurang berlemak menjadikan keropok lebih
lembut, kenyal serta manis dan kembang ketika digoreng.
No comments:
Post a Comment