Monday 27 June 2022

CARA SIMPAN KULAT SISIR TAHAN LEBIH LAMA

 
Kulat sisir atau juga dikenali cendawan kukur semakin mendapat sambutan. Dulu kulat sisir tumbuh di batang pokok mati pada musim hujan, terutama di batang pokok getah. Ia tumbuh secara semula jadi tanpa perlu ditanam dan pengawasan.

Namun kini, kulat sisir sudah dikomersialkan menjadi 'tanaman' memberikan pulangan lumayan sepanjang tahun.

Biarpun ditanam secara komersial menggunakan medium bongkah dan diletakkan di dalam bangsal, rasa dan kualitinya adalah sama dengan yang tumbuh secara semula jadi.

Permintaan terhadap kulat sisir amat tinggi kerana rasanya sedap dan kaya khasiat.

Cendawan sisir dapat meningkatkan tahap imun badan dan sebagai antibakteria dan parasit selain berupaya melindungi hati. Tanaman itu mempunyai pelbagai khasiat seperti mengandungi ‘schizophyllan’ iaitu antibarah.

Kini, kulat sisir ada dipasarkan melalui internet bagi memudahkan pembeli tidak kira di mana berada mendapatkannya.

Penanaman kulat sisir menggunakan kaedah bongkah membolehkan hasilnya dituai sepanjang tahun.

Penjagaan kulat sisir tidak rumit dan hanya mengambil masa selama seminggu untuk tumbuh setelah torehan bongkah dilakukan.

Kulat sisir tidak mudah rosak jika dikendalikan secara betul. Setelah dituai  boleh 'diawet' dengan cara dikeringkan dan boleh disimpan lama.

Cendawan kukur yang segar perlu disimpan di bahagian chiller peti ais (bersuhu antara 4-6 darjah celcius) dan mampu bertahan selama 2 minggu ataupun 14 hari manakala cendawan kukur yang dikeringkan mampu bertahan sehingga 6 - 12 bulan bergantung kepada bekas penyimpanan cendawan kukur tersebut.

Bekas penyimpanan yang kedap udara adalah paling disarankan untuk menyimpan cendawan kukur yang kering.

Untuk menghasilkan cendawan kukur yang kering daripada cendawan kukur yang segar adalah dengan mengasingkan segala habuk kayu dan juga benda-benda asing daripada cendawan kemudian ianya perlu dibasuhkan, ditoskan sehingga air kering kemudian dijemur di bawah sinaran cahaya matahari yang terik dalam jangkamasa 4 - 6 jam.

Nisbah cendawan kukur segar kepada cendawan kering adalah 3 kilogram cendawan kukur segar dapat menghasilkan 1 kilogram cendawan kukur kering.

Harga pasaran cendawan kukur dalam purata antara RM60-80/kilogram. Manakala purata harga cendawan kukur kering antara RM100-200/kilogram.

No comments:

Post a Comment