Secara umumnya
semua jenis siput yang hanya hidup di dalam air halal dimakan selagi ia tidak
memabukkan atau beracun. Itu pandangan Syeikh Zainul Abidin bin Muhammad al-Fatani (Tuan Minal). Beliau salah seorang ulama yang terkenal di Nusantara.
Namun,
ulama Alam Melayu berbeza pandangan tentang hukum makan siput gondang.
Menurut
Syeikh Arsyad al-Banjari, siput gondang haram dimakan kerana ia termasuk
dalam kategori haiwan yang hidup dua alam. Hal ini kerana ia boleh hidup kekal
di darat.
Adapun menurut
Tuan Minal dan Syeikh Ahmad al-Fatani, siput gondang halal dimakan kerana
ia tidak termasuk dalam kategori binatang yang boleh hidup dua alam.
Hal
ini kerana, menurut Syeikh Ahmad al-Fatani, ketentuan haiwan hidup dua alam
yang haram dimakan ialah haiwan yang hidup di dalam air dan di atas darat serta
ia pandai mencari makanan di air dan di darat.
Oleh
itu, siput gondang halal dimakan kerana ia tidak pandai mencari makanan di atas
darat sepertimana ia mencari makanan di dalam air.
Walaupun
siput gondang ini boleh hidup lama di darat, namun hal ini adalah disebabkan
ada basahan dan cecair di dalam kulitnya. Justeru, apabila siput gondang ini
diterbalikkan ke atas, nescaya ia akan cepat mati.
Bahkan,
siput gondang ini juga mampu hidup di dalam tanah dalam tempoh masa yang lama
sehingga tanah tersebut kembali berair sebelum ia keluar semula.
Namun,
keadaan hidupnya di dalam tanah tersebut hanya sebagai harakat mazbuh (berkeadaan
lemah dan seolah-olah sudah mati, iaitu tiada lagi padanya suara, penglihatan
dan pergerakan mengikut kehendaknya) sahaja.
Inilah
pandangan Tuan Minal dan Syeikh Ahmad al-Fatani yang telah mengikut fatwa
beberapa ulama besar di Mesir seperti Syeikh Abdul Hadi al-Anbar al-Misri
kerana dikiaskan dengan halal memakan kerang. Sedangkan Syeikh al-Ramli telah
memfatwakan secara jelas tentang keharusan memakan kerang.
Selain
itu, dikiaskan juga dengan halal memakan sejenis siput yang terdapat di negara
Mesir yang menyerupai siput gondang, namun saiznya kecil sedikit.
Begitu
juga halal memakan siput yang bersaiz lebih kecil daripada gondang serta
mempunyai rupa bentuk dan tabiat sepertimana siput gondang ini.
Makan
siput gondang emas ada kebaikannya. Ia kaya khasiat. Selain itu dengan makan
siput gondang dapat mengurangkan populasinya.
Siput gondang emas adalah
haiwan perosak utama bagi tanaman padi. Memang sukar untuk menghapuskan siput
gondang emas disebabkan kadar pembiakannya amat tinggi.
Siput ini boleh bertelur
sehingga 8,000 biji telur setahun. Lebih daripada 90% telur yang dihasilkan
akan menetas dan membesar dengan kadar cepat. Siput gondang boleh hidup lebih
daripada 3 tahun.
Kerugian ditanggung oleh
petani jika tiada kawalan dilaksanakan terhadap serangan siput gondang emas
boleh mencecah RM5,400 sehektar jika terdapat lima ekor siput gondang emas
dalam satu meter persegi.
Walaupun siput gondang emas
tergolong binatang perosak, ia boleh dimanfaatkan dan secara tidak langsung
juga dapat mengurangkan populasinya.
Bagi haiwan, seperti itik
yang dibela di dalam sawah untuk mengawal populasi siput gondang emas mampu
untuk bertelur dengan lebih kerap. Selain itu, itik yang memakan siput gondang
emas terhindar daripada mengalami masalah pinggang lembik dan patah pinggang.
Bagi golongan lelaki yang
mengalami masalah tenaga batin dan lesu, siput ini mampu menguatkan tenaga
batin orang lelaki dan kebiasaannya siput ini disediakan dalam masakan gulai
kuning.
Telur gondang dikatakan
dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan
rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas
kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan
setiap hari sehingga nampak keberkesanannya.
Juga dikatakan mujarab bagi
sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan
sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu
jari. Gunakan ibu jari tadi untuk menekan buasir sehingga masuk.
Sebenarnya siput gondang ada
penggemarnya. Biasanya ia dimasak gulai kuning. Isinya dicungkil atau disedut
untuk mendapatkan isinya. Isi siput gondang agak kenyal, tetapi sedap.
Isi siput gondang kaya
dengan kandungan mineral seperti kalsium, fosforus dan magnesium, selain
sebagai sumber protin.
No comments:
Post a Comment