Penyakit
tulang rapuh (osteoporosis) berlaku apabila ia kehilangan kepadatan seterusnya
mengakibatkannya rapuh dan mudah patah. Antara cara untuk mencegah penyakit tulang
reput ialah dengan mengambil pemakanan yang berkhasiat mengandungi kalsium, vitamin
D, protin, fosforus dan sodium.
-
Kalsium
Nutrien
ini amat penting untuk pembinaan tulang yang kuat. Jumlah pengambilan kalsium
disarankan ialah 800 miligram (mg) setiap hari bagi lelaki dan wanita. Sumber
kalsium diperoleh daripada produk tenusu seperti keju dan yogurt, ikan,
sayur-sayuran hijau, kekacang serta bijiran. Perlu mengambil satu hingga tiga
sajian sehari dan makan secara sederhana.
-
Vitamin D
Vitamin
D yang mencukupi diperlukan untuk penyerapan kalsium menjadi lebih berkesan. Sumber
vitamin D diperoleh daripada ikan berlemak seperti salmon, tuna dan sardin
kerana mengandungi kandungan vitamin D yang tinggi. Jumlah vitamin D yang perlu
diambil setiap hari ialah 5 hingga 10 mikrogram. Golongan warga emas pula 15
mikrogram.
-
Protein
Protein
diperlukan untuk kesihatan tulang kerana ia membantu dalam proses pembinaan
tulang. Banyak kajian menunjukkan pengambilan protein yang mencukupi dapat
membentuk ketumpatan tulang dengan baik. Sumber nutrien ini diperoleh daripada
produk tenusu, daging, telur dan soya.
-
Fosforus
Peranan
nutrien ini sama seperti kalsium iaitu untuk pembinaan tulang yang kuat dan
sihat. Nutrien ini boleh diperoleh daripada pelbagai sumber makanan seperti
produk tenusu, benih labu, kekacang dan produk soya.
-
Sodium
Sodium
yang berlebihan dalam diet boleh menyebabkan kehilangan kalsium daripada badan
melalui air kencing. Kehilangan kalsium yang berterusan menyebabkan kerapuhan
tulang dan keadaan ini berbahaya. Oleh itu, disarankan mengurangkan pengambilan
makanan terlalu masin.
No comments:
Post a Comment